Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (59)

Žene u crnom

Presuda koja ne zadovoljava pravdu

Za rat i ratne zločine, krivicu u prvom redu snose tadašnje političke, ekonomske, vojne i kulturne elite, pre svega ona predvođena Slobodanom Miloševiće u Srbiji. Nažalost, dobar deo stanovništva bivše Jugoslavije, gurnut je u rat, bez svoje volje i bez svog pristanka. Međutim, većina koja je glasala za buduće ratne vođe snosi svoj deo odgovornosti, pre svega oni koji su dali plebiscitarnu podršku Slobodanu Miloševiću

Povratak na članak »

Prijavite se na feed komentara Komentara (39 poslato):

ne mogu istinski da zadovolje pravdu
mogu, ali nece.
Asklepije Objavljeno: 18.11.2012 - 18:54
Palac gore Palac dole
6
Pravo i pravda su dvije različite stvari. Ovi, čiji smisao djelovanja su proglasi i performansi, bi to trebali znati. Pravda je apsolutna, a strana u sporu je više i sve je relativno.

Jedina pravda za one koji su pobijeni dok su mirno sjedili u svojim kućama bi možda bila masovna smrtna kazna za hrvatsko političko vodstvo koje je, umjesto da utjera strah u kosti potencijalnim zločincima, utjeralo strah u kossti onima koji su zločince mogli spriječiti te za srpsku političku i društvenu elitu koja je preko ledja tih jadnih i preplašenih ljudi išla ostvarivati svoje bolesne planove.
Watanabe Objavljeno: 18.11.2012 - 19:46
Palac gore Palac dole
2
Bojim se da je ova presuda samo prvi dio dogovora preko ledja trecega.

Prvi dio:
Nema zlocinackog poduhvata u oluji...

Drugi dio:
Nema genocida u Prijedoru, Zvorniku, Kljucu, Visegradu...

Ostaje doduse onaj vec presudjeni... ali to je bilo na kraju rata...
to se otelo kontroli... oni su pre toga pobili...
pa vidite samo koliko je groblje u Bratuncu...
BBraddock Objavljeno: 18.11.2012 - 19:59
Palac gore Palac dole
0
Kako ne zadovoljava, pa eno, kako može biti žrtava kad nema zločina. I sad, ovi što su proterani, ustvari su otišli u malo dužu šetnju, a tu se foliraju.
Jonytan Objavljeno: 19.11.2012 - 00:12
Palac gore Palac dole
0
da, pre svega, priznaju patnje žrtava, i da se nikako ne amnestiraju oni koji su odgovorni za ratne zločine, zločine pljačkaške privatizacije, institucionalno nasilje, kao i za sve druge vidove nasilja (na rodnoj, etničkoj, rasnoj i svakoj drugoj osnovi)”.

Posle ovog napisanog možda ne bi ni trebalo govoriti već dugo razmišljati o pročitanom, pa možda i razmisliti o tome kako su ovi zločini povezani ili zapravo koliko su povezani.
A krimosi sa svih strana se povezuju, tajkuni se povezuju, bog vas video kao da su internacionala. Zato oni i ne vole da dolazi do odgovornosti koja dovodi do pomirenja. Zavadi pa vladaj tj. pljačkaj da se preciznije izrazim . Na žalost daleko smo mi od normalenih vlasti koje znaju da upravljaju i stvaraju. Dozvoljavamo raznim, najblaže rečeno, sumnjivim likovima da postaju narodni heroji, da nas pljačaju, da nas ubijaju, da nas siluju, zatvaraju u logore, istrebljuju. Sećamo li se više uopšte kako izgleda normalna vlast, kako izgleda normalna vojska ili ekonomija, ma uprite prstom u bilo šta. Moramo da prestanemo da im dozvoljavamo da vladaju nama u ime nekih laži, laži koje su nam kao zadnjim budalama prodali kao istine. Drže nas u strahu, da se plašimo jedni drugih, jer jedino u tom mraku oni mogu da imaju neku vrednost, a to je najčešće gomila običnog ološa, pljačkaša i ubica. Mi moramo da se menjamo. Mi moramo da se obrazujemo, a onda da probamo da obrazujemo i druge potlačene i uplašene građane. Oni mora da se plaše nas, ne mi njih. Da postanemo pravi građani. Da se ujedinjujemo kad možemo.
Pozdravljam svaku akciju u tom pravcu.
RunningFree Objavljeno: 19.11.2012 - 01:57
Palac gore Palac dole
5
I naravno Pravda za proterane i za one koji su pogrešno procenili i ostali u svojim kućama, jer nisu hteli da odu od svojih kuća, od svoje zemlje na kojoj su ceo život proveli i za one koji su nestali pod okriljem noći iz svojih stanova... Civili se ne ubijaju. Bar ne u civilizovanom svetu. Zašto je nekima još uvek teško to da shvate.
RunningFree Objavljeno: 19.11.2012 - 02:04
Palac gore Palac dole
6
da ne budemo licimjerni,nema pomirenja za one koji su izgubili svoje najmilije ,bez obzira da li se to dogodilo na Vukovaru,Sarajevi Srebrenici,Dubrovniku ili Zadru.
Dok su god živi njihova braća očevi majke i sestre sa njima će živeti mržnja prema krvnicima drugog naroda,prema krvnicima njihova najmilijeg ,brata sina ,sestre,oca ili majke.Tu pomirenja nema.
Ovi drugi koji nemaju takve gubitke već odavno su zaboravili da je rat i postojao i slobodno odlaze na bivše prostore zajedničke zemlje.
Ovi treći što se nazivaju patriotima a stižu iz redova vlasti,reaguju tako jer se plaše za sopstvenu "guzicu-glavu",jer su svesni da su propagirali ,huškali ili direktno učestvovali u ratovima devedesetih godina.
nino Objavljeno: 19.11.2012 - 08:07
Palac gore Palac dole
2
Zanimljiv mi je stav u Srbiji.
Nitko niti ne pokušava dokazati da je prekomjernog granatiranja bilo, ili pronaći neki drugi zločin Gotovine ili Čermaka, ali svi su jednodušni u ocjeni da su trebali biti osuđeni?!
Kockasti Objavljeno: 19.11.2012 - 08:39
Palac gore Palac dole
5
Nitko niti ne pokušava dokazati da je prekomjernog granatiranja bilo, ili pronaći neki drugi zločin Gotovine ili Čermaka, ali svi su jednodušni u ocjeni da su trebali biti osuđeni?!


@Kockasti: možda bi i pokušali nešto dokazati da je Bramertz ikad dobio one famozne "topničke dnevnike" koje je od HR vlade tražio 2 godine i na kraju odustao
Modesty Objavljeno: 19.11.2012 - 09:16
Palac gore Palac dole
1
Aggy, da ponovim još jedan put: pogledaj paragraf 93. presude žalbenog veća, po meni najintrigantnijeg detalja u presudi. Ja uopšte nisam siguran da će u presudi Prliću et al Tuđman i hrvatsko rukovodstvo biti na bilo koji način implicirani.
ajzak Objavljeno: 19.11.2012 - 09:46
Palac gore Palac dole
2
1 2 3 4 next ukupno: 39 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote
  • Smiley
Poslednji komentari
comment
vipera 07.12.2019 - 21:06
@svibnj, svi su krivi, samo smo pravi. Djevice u kupleraju. Neće biti. Prvo, ne brkati, poput naše predsjednice ...
Ja sam mali balija, moj je Tito Alija
comment
Ambrozija22 07.12.2019 - 12:21
Zar kalvarija grada treba biti opravdanje za fasizam ????
Ja sam mali balija, moj je Tito Alija
comment
Ambrozija22 07.12.2019 - 12:20
Sarajevo je napafano sa posljedicama daleko tezim nego sto je dozivio Dubrovnik. Ali, na njegpvim ulicama ...
Ja sam mali balija, moj je Tito Alija