Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (13)

Odjeci srbijanske deklaracije o Srebrenici

A Bosna?

Paradoksalno, dakle skoro pa normalno, Bosna i Hercegovina je jedina država u regionu čiji parlament nije osudio makar i zločin u Srebrenici. Niti će biti kakve rasprave u bosanskom parlamentu. U dogledno vrijeme

Povratak na članak »

Prijavite se na feed komentara Komentara (13 poslato):

Gospodine Krupalija, samo je naizgled paradoksalno.Ali nije, jer je nažalost logičan slijed stvari.Bosnu dijele političke kvazielite.Čak i u državnim organima , nema integracijskog djelovanja(jer je cilj razvaljivanje države).Osnovni uzrok jesu entiteti, podijeljene etnije, podijeljeni intelektualci po nacionalnom ključu.Tako izostaje svijest o zajedničkoj državi koja se negira, a BiH doživljava kao teritorij.Posljedica jeste trodijelno obrazovanje i trodijelna povijest.Tako istina u univerzalnom smislu/kao istina koja bi se doživjela nadnacionalno/, je izostala, pa se doživljava fragmentarno. Ovo je vrlo teška i tužna tema, pa nije dovoljno konstatirati činjenice, koje ne osporavam.Morali ste istraživati razloge.S poštovanjem,
Aggy Objavljeno: 01.04.2010 - 10:12
Palac gore Palac dole
6
Gledano sa strane - jer ne znam kako stvari stoje 'na terenu' - Bosna, ovakva kakva je (Dejtonski Frankenstajn) i nije stvorena da funkcionira kao demokratska i gradjanska drzava, vec izgleda kao da su "gazde" koje su natjerale ona tri dripca da sjede za stolom dok se nesto ne dogovore, u stvari imale na umu svoje penzionisanje (svaki od ovih Kolonijalnih Guvernera se nafatao para pred penziju, pa se uklonio kao onaj Kurta, Murti ...).
Sjeca li se neko devedesetprve u Saraj'vu, kada onaj predsjednik skupstine, nadglasan, zatvara zasjedanje, a potpredsjednik, ga odmah otvara, pa predsjednik zatvara, a potpredsjednik otvara ... tako i ovo sada ... Tuga golema.
Momir Objavljeno: 01.04.2010 - 10:12
Palac gore Palac dole
5
@Aggy
vidim objavili smo komentare manje vise o istome, u isti minut ...
"great minds think alike ..."
(Volim sebi laskati da imam great mind, sta god da dusmani kazu ...).
Pozdrav
Momir Objavljeno: 01.04.2010 - 10:16
Palac gore Palac dole
3
Momir,great mind,imaš, svakako.Dokaz su svi oni veliki plusevi koje si dobio od čitatelja.Da ne govorim o uhelaćivanju( Soraya), koje sigurno slijedi.Hajde na stranicu "Od sumraka do praskozorja".Kandidata-hipten!Pozdrav, ma gdje bio!
Aggy Objavljeno: 01.04.2010 - 10:23
Palac gore Palac dole
5
Bosna je bila Jugoslavija u malom.Budući da je Juga prestala postojati, odmah je prestala i Bosna.Ona formalno postoji jer je MZ brzopleto podijelila priznanja svim socijalističkim republikama u Jugoslaviji.Sad im je teško opovrgnuti sami sebe, a i pticama na grani je jasno da BiH nema nijednog praktičnog oblika, osim na teritorijama s apsolutnom bošnjačkom većinom.A i to se ne zaslužuje zvati nasljednicom SR BiH, nego nekim bošnjačko-muslimanskim entitetom koji sebi svašta umišlja.Kao kad su Srbija i Crna Gora sebi umislile da su Jugoslavija, i kao što Srbija umišlja da je Kosovo još uvijek njen dio.
Damir Objavljeno: 01.04.2010 - 13:37
Palac gore Palac dole
-2
Bosna je bila Jugoslavija u malom.Budući da je Juga prestala postojati, odmah je prestala i Bosna

Postojanje Bosne nije vezano za postojanje SFRJ. Bosne je bilo do 1463. (održala se kao samostalna država najduže).U sastavu Otomanske imperije i Austro- Ugarskog carstva, bila je određena kao posebna administrativna jedinica u granicama određenim Karlovačkim mirom iz 1699.U Kraljevini SHS, bila je također samostalna administrativna jedinica , obnavljanje njene državnosti bilo je na ZAVNOBIH -u 1943.Tvrditi ovo što ti tvrdiš, ne samo da je laž(u funkciji podjele), nego je i negiranje vlastite države. Ne upitati se šta je u tom slučaju sa Hrvatskom(bila je multietnična), šta sa Srbijom(koja je to i danas), ili sa Makedonijom, koja je baš Jugoslavija u malom.Gubiš svaku mjeru, a osnovne stvari ne znaš.
Aggy Objavljeno: 01.04.2010 - 13:50
Palac gore Palac dole
3
Znaš ti dobro sve isto kao i ja, samo imaš obvezu ili ne znam što, da ignoriraš sve ovo i glorificiraš ovu utvrdu seljačkog fašizma (kad vidim da ovu zemlju predstavljaju one kreature Nurdin Šatrović, Slavica Josipović, Drago Kalabić, Dušanka Majkić, Slavuj, Halid Kenjac itd. najradije bih prizvao atomsku da bubne i da nema ni njih ni nas što smo toliko glupi).Ovo nije sljednica ni časnog Tvrtkovog kraljevstva, ni turskog vilajeta, ni austrougarske pokrajine, a kamoli nedodirljive i uzvišene SR BiH.
Ovo nije ništa i treba samo prestati glumiti da nešto vidimo (Carevo novo ruho).
Damir Objavljeno: 01.04.2010 - 13:56
Palac gore Palac dole
-2
Pravna sljednica jeste(nastavak njene državnosti).Sve ostalo(političari, ustavni poredak, političko uređenje-ne).Kao što vidiš, jasno mi je da li car ima novo ruho ili ne.Srdačno,
Aggy Objavljeno: 01.04.2010 - 14:18
Palac gore Palac dole
3
Ja mislim da ni naši preci sa stećaka, koji nisu znali ni da je Zemlja okrugla, ne bi sebi dopustili da ih i u čemu predstavljaju oni neljudi koje sam nabrojao.
Damir Objavljeno: 01.04.2010 - 14:23
Palac gore Palac dole
-1
Radimlja,Stolac
ZAPIS NA STEĆKU IZ 1094 GODINE
Se znamenje Kneza Nenca,Velikoga Kneza Bosanskoga,a postavi je sin njegov Knez Muven,s` Božijom pomoćju i svojih vjernih,a s` inonom nijednom inom pomoćju,nego on sam.
Ti,koji pročitas moj kam,mozda si hodio do zvijezda.I vratio se,jer tami neima ništa do ponovo ti sam.
Človjek mojže vidjeti ono tšto nije vidio,tčuti ono tšto nije tčuo,okusti ono tsto nije otkusio,bit tami gdji nije bio,al` uvijek i svagdi,samo sebe može najti,ili ne najti.
I mnogo ot moje ruke na zemji bi,a ni ot mene niko ne bi mrtav i ubit.
I da ostavih kosti u tujini,i tad bih samo Bosnu sanjo.
Človjece,tako da niesi proklet,ne tikaj u me.
Legoh 1094 ljeta,kad bješe suša,pa u nebu ne bješe nijedne suze za me.
da dođete na stranicu sa glavnim sadržajem www.zemljabosna.com


Ovo je sa stećka iz 11 vijeka. Moj i tvoj predak,bio je svjestan zemlje u kojoj živi, više, nažalost, nego većina njenih današnjih stanovnika.

Nisi nabrojao sve najvažnije kriminalce(nikoga iz HDZ-a, recimo.U prvom redu nositelj mnogih optužnica-Čović.Iz SDA - prudski djelitelj-Tihić.Zatim bosanski razvalitelj-Radončić.Pa kabadahija Dodik. Osuđenog kriminalca iz HDZ 1990 Josipa Merdžu.Neuspjelog ortopeda , koji je vidio da mu je bolje u politiku, Ljubića. Spisak je nepotpun, ali nema potrebe da ga popunjavaš i dopunjavaš, s obzirom da glavne aktere razvaljivanja Bosne-nisi spomenuo.
Aggy Objavljeno: 01.04.2010 - 14:56
Palac gore Palac dole
4
1 2 next ukupno: 13 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote
  • Smiley
Poslednji komentari
comment
tesnjak 13.08.2020 - 13:06
Da, sa dva mjeseca izolacije, policijskog sata i manjka čaka u kafani. Prvi Euklidov aksiom kaže: - ...
Suze i gusle
comment
pizza_stolnjak 13.08.2020 - 07:36
Ma viš ti tu "strašnu" koronu dnk kovid 19: [quote]Iako mnogi imaju dojam da uslijed pandemije ...
Suze i gusle
comment
tesnjak 10.08.2020 - 07:59
[quote]U Živinicama 50 članova Foruma mladih SDP-a prešlo u SDA[/quote] Prešao načelnik i za njim kolona ...
Suze i gusle