Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (108)

O homofobiji i drugim patrijarhalnim demonima (2)

Šta mi se tu izdvajaš

Osobe koje ne žele da svijaju porodično gnezdo ili da imaju decu, oni koji Cecino ili Sekino urlanje ne smatraju muzikom, pojedinci nezainteresovani za poslove i dane Novaka Đokovića, individue koje drže da je nacija obična fikcija, čak i osobe koje se oblače malo neobičnije od većine ili pankeri sa zelenim čirokijem na glavi – svi oni, i nebrojeni drugi, na meti su pravedničke većine koja prema inokosnim pojedincima izražava različite nijanse netrpeljivosti, od prezira, preko podsmeha do otvorene mržnje i nasilja

Povratak na članak »

Prijavite se na feed komentara Komentara (108 poslato):

don_Rigoberto Objavljeno: 02.02.2017 - 12:57
Palac gore Palac dole
0
Možda prosvećeni apsolutizam i nije tako loše prelazno rešenje za nacije koje su tragično zaostale za svetskim tokovima, pa pokušavaju da uhvate nekakav priključak. Samo da je apsolutista malo prosvećeniji.


natura2 Objavljeno: 02.02.2017 - 14:57
Palac gore Palac dole
0
Apsolutista koji bi vladao sam.Ne bi imao ni Parlament ni izvrsnu vlast.
Interesantno zagovaranje oblika vladavine, koji je zavrsio s Napoleonom.
I jos se mosli da je to dobro !
Budibogsnama Anno domini 2017.
Ambrozija22 Objavljeno: 02.02.2017 - 15:10
Palac gore Palac dole
0
..božemesačuvaj @aggy, potrudiš li se ti ponekad pročitat tekst koji komentiraš... pa da uočiš - na primeru ovog teksta njegovu fabuloznost i na koji način majstor marković dolazi do ovog poentiranja... i govori li ti nekaj izraz - pila naopako
natura2 Objavljeno: 02.02.2017 - 15:21
Palac gore Palac dole
0
Ovako istrgnut ulomak iz teksta, ima potpuno drugo znacenje i to znas.
Tekst citam, sto je vidljivo u ranijem tekstu na istu temu ; da li si ti citao ?
Da li si pomislio da je lajkanje gluposti istrgnute iz konteksta-takodjer glupost ?
Ambrozija22 Objavljeno: 02.02.2017 - 15:39
Palac gore Palac dole
0
Umro Predrag Matvejević
don_Rigoberto Objavljeno: 02.02.2017 - 20:13
Palac gore Palac dole
0
Nisam vjerovao da će se itko usuditi srušiti Stari most u mome rodnome gradu. Putovao sam posljednjih mjeseci po stranim gradovima i govorio o njemu: 6 mostova je uništeno u Mostaru i oko njega, ali ipak nije ovaj stari. Činilo se da će, unatoč barbarstvu, ostati kao vrijednost i kao povijest. Povjerovao sam da će se, upravo na temelju vrijednosti i povijesti, naći neko rješenje i spasiti ono što se još može u Bosni i Hercegovini spasiti. Još jednom sam bio naivan.

Neumjesno bi bilo u ovom času raspravljati o ljepoti Mostarskog mosta, o njegovu skladu s okolinom, o smjelosti njegove gradnje i bjelini kamena od kojeg je bio isklesan. Za nj me vežu uspomene iz djetinjstva i mladosti. Zvali smo ga naprosto “stari”, kao što se zove oca ili drugara: nalazili smo se “na starome”, kupali se “pod starim”, najhrabriji od nas skakali su u Neretvu “sa starog”. Ispod njega su stijene koje Mostarci zovu pećinama: “Zelenika”, nad kojom su rasli smokva i šipak, “Šuplja” pod kojom je opasni vrtlog (“kapak”), mali i veliki “Soko”, “Glavar” nalik molu u nekoj maloj luci, veliki “Duradžik” na kojem su se dječaci pripremali za “skok sa ćuprije”. Na sva ta mjesta slijetali su galebovi s mora. Tu je Mediteran…

Tu smo živjeli odavno u slozi unatoč razlikama. Moji su prijatelji nosili katolička, pravoslavna i muslimanska imena: prepoznavali smo se više po osobinama, nego po imenima. Nismo voljeli one koji su dolazili sa istočnih ili zapadnih strana, kad su im razlike bile važnije od sloge. Zvali smo ih u srdžbi “grmaljima” i “skutorima”. Kao da smo slutili šta će učiniti od našeg suživota. Za vrijeme prethodnog rata, Drugog svjetskog, u grad kroz koji su prolazile i harale vojske strane i domaće – Nijemci, ustaše, Talijani, četnici – uvukao se noću u Mostar bataljon ranjenih i iznemoglih partizana, bili smo solidarni unatoč razlikama. Ponosili smo se time: povijest je potvrdila takve vrijednosti.

U povijesti barbarstva, najgore mjesto dobili su rušitelji gradova. Mostar su počeli rušiti “Srbi”, nastavili “Hrvati” – stavljam ih pod navodnike da ih razlikujemo od onih Hrvata i Srba koji nisu krivi, koji se zajedno s nama stide. Bez obzira na to tko je “prvi počeo”, tko više a tko manje srušio ili ubio, jedna se krivica ne može opravdati drugom. Svatko će odgovarati za se, rušitelji Mostara kao i Vukovara, mučitelji Sarajeva.

Stari su most konačno srušili, nema više dvojbe, bojovnici, tzv. Herceg-Bosne. Nanijeli su time neizmjernu štetu samoj Hrvatskoj u času kad ju je svijet počeo bolje shvaćati, prihvaćati je kao ranjenu naciju. Pouzdani strani svjedoci, oni isti koje smo i sami navodili kad su svjedočili o srpskim zlodjelima u logorima poput Omarske, Manjače, Odžaka ili Trnopolja, upozorili su nedavno svijet na postojanje sličnih logora u Dretelju, Gabeli, Ljubuškom, na strašnom “heliodromu” kraj sama Mostara. Poštenje nacije očituje se, uz ostalo, u spremnosti da prizna zlodjela koja su u njezino ime počinjena. To je možda najviši stupanj nacionalnog osjećanja, istodobno najplemenitiji i najrizičniji.

Uz ratne zločine koje su počinile horde Karadžića i Mladića, spominju se već mjesecima ubojstva u Mostaru i Hercegovini, kao i osvete za njih u srednjoj Bosni. Mate Boban neće moći nikoga uvjeriti da je rušenje mosta nevažni, slučajni incident. On je nedavno napisao pisma predsjedniku Hrvatske, puna neukog i neukusnog laskanja, ističući da oni ostvaruju njegovu “viziju”. Nisam čuo predsjednikovu ogradu od takvih riječi, od rušitelja djela koje je uvršteno u baštinu vrijednosti i povijesti čovječanstva.

Pridružujem se hrvatskim intelektualcima koji su zatražili od predsjednika da razmisli o ostavci.


Pismo Predraga Matvejevića, povodom rušenja Starog
Ambrozija22 Objavljeno: 02.02.2017 - 20:49
Palac gore Palac dole
2
Viš, nisu bili samo "doktori, inžinjeri i nogometni treneri", bilo je tu izgleda i povjesničara umjetnosti...

Pucnjava ispred Louvrea u Parizu: Vojnik ranio muškarca koji ga je napao i vikao 'Allahu Akbar'
pizza_stolnjak Objavljeno: 03.02.2017 - 13:19
Palac gore Palac dole
0
..aj pogodi @pizza, ime jedne poznate osobe iz migrantske populacije kaj je po zanimanju (str.spremi) skoro pa arhitekt

natura2 Objavljeno: 03.02.2017 - 13:32
Palac gore Palac dole
1
ime jedne poznate osobe iz migrantske populacije kaj je po zanimanju (str.spremi) skoro pa arhitekt


Ona ženska, nedavno umrla, ček google, Zaha Hadid. Baš su fora njene građevine...
pizza_stolnjak Objavljeno: 03.02.2017 - 13:46
Palac gore Palac dole
3
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next ukupno: 108 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote
  • Smiley
Poslednji komentari
comment
mungos1 20.10.2018 - 01:56
r3d3 Objavljeno: 19.10.2018 - 20:11 Skupljam lajkove, sve ispod 10 smatrat ću neuspjehom. ...
Komšić najavio tužbu protiv Hrvatske
comment
mungos1 19.10.2018 - 22:24
svibanj Objavljeno: 19.10.2018 - 13:15 Ne sjecam se, ali izvrstan je ...
Komšić najavio tužbu protiv Hrvatske
comment
don_Rigoberto 19.10.2018 - 20:35
[url= https://m.youtube.com/watch?v=0N7CsAXHP2U]Valentino Boskovic i TBF - Adio, Trafikonte![/url]
Komšić najavio tužbu protiv Hrvatske