Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (7)

Srbija između mitova i istine

Denacifikacija naša nasušna

Licem u lice sa samim sobom: Nemački ratni zarobljenici tokom prikazavanja američkih dokumentarnih filmova iz koncentracionih logora Trećeg rajha

Taman kada se dogodio tektonski poremećaj, akcident sa središtem u intelektualno zabitoj Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, nakon što je jedan predsednik ove institucije konačno progovorio jezikom geopolitičke realnosti, uskopistio se državni vrh Srbije, pokazujući još jednom da je u ovoj zemlji mit i dalje jači od istine, da teško nacionalno pijanstvo nije došlo do još težeg moralnog otrežnjenja

Povratak na članak »

Prijavite se na feed komentara Komentara (7 poslato):

Gledao Sam dokumentarac, Ameri su posle oslobodjenja jednog logora, popakovali stanovnistvo iz obliznjeg grada I proveli ih kroz ceo logor, mogle su se videti zene kako cupaju kosu dok druge padaju u nesvest.
australia Objavljeno: 26.10.2015 - 10:37
Palac gore Palac dole
2
Ovako treba Srbe natjerati u Omarsku,Keraterm,Manjacu,Srebrenicu,koricanske stijene na Vlasicu,Tomasicu,kod Have Majke Prijedorcanke kojoj su cetnici ubili na pravdi Boga sest sinova i muza i sijaset drugih bosnjackih Majki,kao sto su Ameri 1945 natjerali njemacke civile da gledaju sta su i kakve su monstruozne zlocine pocinili njihovi sunarodnici.
Suzuki Objavljeno: 26.10.2015 - 12:33
Palac gore Palac dole
5
Otuda je upravo nemački primer denacifikacije zgodno naravoučenije koje bi i Vučićeva vlada trebalo da predloži, za početak, medijima sa nacionalnom vidljivošću, a potom i tvorcima istorijskih udžbenika, knjiga, filmova, memoara, monografija...

Nakon nemačke kapitulacije 1945. godine...Kljucna razlika izmedju Nemacke 1945. i Srbije 1999. - odsustvo potpunog vojnog poraza tj. pobede jedne strane. Ocekivati da ce Vuciceva ili bilo koja druga vlada Srbije, organizovati denacifikaciju drustva je vise nego naivno. Osnovni uslov dugotrajnog mira, za koji bi denacifikacija imala znacajnu ulogu, je nedvosmislena vojna pobeda nad jednom stranom. Tek onda denacifikacija moze da se sprovede. U slucaju Srbije, to se nije dogodilo. Dakle, niti ce biti denacifikacije niti, najverovatnije, dugotrajnog mira na Balkanu.
TITO Objavljeno: 26.10.2015 - 12:49
Palac gore Palac dole
4
Nakon nemačke kapitulacije 1945. godine

Ovo je ključno. Nacistička NJemačka je poražena, temeljito i bez dileme. Nacistička ideologija je potučena do nogu, vođe su kukavički se poubijale i pokušale pobjeći. Tako da nakon ata nije imao tko ni nastaviti tu priču.
Britanski i Američki vojnici su bili šokirani kad su oslobodili privi konc logor. A to su bili "blaži" oblici, jer oni najgori su bili na istoku, u Poljskoj. U trenutku je donešena odloka da se lokalno stanovništvo isti dan provede kroz logor, da poslije ne bude da je to netko izmislio.
Rusi su drugačije postupili po otkriću Aušvica, Treblinke, Sobibora. Oni su samo time motivirali vojnike nqa žešću borbu, ali i na zločine koje su oni u svom osvetničkom pohodu napravili.
Naročito kritična generacija je bila onih rođenih po kraj ili neposredno nakon rata, s čarobnim poitanjem: " Šta si radio u ratu, tata?". Njih je mučilo što je mnogim nacistima oproštena nacistička prošlosrt, zbog angažmana u Hladnom ratu.
Ono što je bitno u "našem" slučaju je da srpska nacionalistička politika nije poražena, potučena do nogu, kao nacizam u Njemačkoj. Ona dživi jednako kao što je živjela i 1903, 1912 ili 1918. Ista meta isto odstojanje. Kad dobiju bitku, kao u Balkanskim ratovima i u 1. svj. ratu, kad izgube, kao u 2. svj. ratu ili bude nerješeno, kao u ovom našem zadnjem ratu, ali rat ne prestaje. On traje. Zato mislim da je kod nas genocid na čekanju.
Ako se pogleda zadnjih 100 i koju godinu, može se vidjeti da je velikosrpsi nacionalizam dominantan u institucijama i intelektualcima. tu i tamo bljesni neko ime ili period koji shvate da od toga nema kruha, ali brzo budu marginalizirani ili prođu.
Druga stvar je samoviktimizacija, malte ne od stoljeća 7., a koja nema nikakve veze s povjesnim činjenicama. Ta vječna žrtva, koja se brižno njeguje i stalno nabija na nos, je podloga koja daje odriješene ruke za konačnu osvetu.
Sjetite se samo Mladića u Srebrenici koji Srbrenicu posvećuje osveti u Buni protiv dahija. Halo, pa to je bilo prije cca 190 godina.
Ovo što pizza spominje na drugom topiku,
Hrvati: Auto cesta ZG-ST?
Srbi: A Jasenovac?
To je to njegovanje vlastite žrtve.
Ono što je trenutni premijer rekao prije 10-20 godina, za 1 srpski, 10 bošnjačkih života, je još dobar omjer, u nekim drugim očima bi bilo još više bošnjačkih života za jedan srpski.
Na žalost, dok velikosrpski nacionalizam ne bude ptučen do nugu, kao njemački nacizam, nema denacifikacije Srbije ni Srba.
U 2. svj. ratu, velikosrpski nacionalizam je poražen, ali ne potučen do nogu, jer je četnicima dopušten prelazak u partizan nakon zarobljavanja, a da se pri tome nije puno provjeravalo koliko su im ruke krvave.
U prošlom ratu je prilika propuštena, jer da se ostali napadnuti ujedine u borbi protiv zajedničke neprijateljske ideologije, svi su uronuli u vlastit nacionalizam i sitne palančke ćarove, pa je prilika nepovratno propuštena.
Kad i kako taj nacionalizam može biti potučen do nogu, strah me je i pomisliti.
vipera Objavljeno: 26.10.2015 - 12:55
Palac gore Palac dole
1
TITO
Republika Šumska čak i dalje postoji. To bi bilo kao da NDH ili nacistička Nemačka i dalje postoje.
vukasin Objavljeno: 26.10.2015 - 12:57
Palac gore Palac dole
1
..sve o potrebi nekog procesa sličnog denacifikaciji je točno po pitanju velikosrpskih ratovanja ...no svakak treba uzet u obzir i druge nacionalne (i velikonacionalne) projekte kaj ih poduzimaju i ostali narodi i narodnosti ..i to ne zbog izjednačavanja krivnje - jasno je da zadnjeg rata nebi bilo bez plana da se zauzmu granice velike srbije i da se naplati ova viktimizacija kaj ju @vipera spominje ...ali nisu zabadaf feralovci stavili u krevet slobu i franju ...kad mi ostali (nesrbi) nebi svaki put imali nekog fašističkog poduzetnika (vlastite proizvodnje), puuuuno lakše bi nam bilo sjebat velikosrbe ...i ostvarit ovo kaj sugeriraju kolege komentatori - potpuni vojni poraz, pa onda denacifikacija
natura2 Objavljeno: 26.10.2015 - 13:24
Palac gore Palac dole
4
Denacifikacija? Da, da, ali na kukovo leto!
Evo kako u Srbiji prolazi neko ko kaže notornu stvar da Kosovo treba da bude primljeno u UNESCO i da je to pre svega u srpskom interesu:

"Šef diplomatije poludeo zbog poteza predsednice Helsinškog odbora, koja je urgirala pismom da Kosovo uđe u Unesko, i poručio joj da ne istupa suprotno državnoj politici."

Evo i linka za tu vest sa komentarima takvih veličina kao što su Veselin Đuretić, Dimitrije Vojinov ili onoga koji misli da je nekakav ministar, Aleksandra Vulina:
"DAČIĆ IZGUBIO ŽIVCE: Biserko, prestani da radiš protiv Srbije!"
ajemsasa Objavljeno: 26.10.2015 - 18:20
Palac gore Palac dole
3
ukupno: 7 | prikazano: 1 - 7

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote
  • Smiley
Poslednji komentari
comment
Ambrozija22 26.11.2020 - 18:53
[b]Po meni je normalno biti patriot dnk domoljuban, voljeti i cijeniti svoje[/b]. Da je BiH normalna ...
Vrh "Herceg-Bosne" osuđen na 111 godina
comment
natura2 26.11.2020 - 11:54
..država i moral ?? ..to je zanimljiva tema - možemo gledati državu kao geografsku odrednicu, ...
Vrh "Herceg-Bosne" osuđen na 111 godina
comment
pizza_stolnjak 26.11.2020 - 10:29
[quote] jesam li ja nemoralna[/quote] Nisi. [quote] svijest o drzavi u kojoj sam rodjena i rasla,u kojoj ...
Vrh "Herceg-Bosne" osuđen na 111 godina